Følelsen af at være truet

Black man grabbing classmate in college

Ingen har grund til at true dig. Så hvorfor føler du, at du bliver truet. Det er en form for angst, du er ved at udvikle. Forfølgelsesvanvid hed det i gamle dage. I dag bliver de symptomer og oplevelser, du beskriver, ofte kategoriseret som en form for demens. Det er sådan set ligegyldigt, hvad vi kalder det – eller hvordan vi officielt betegner det, du føler. Virkeligheden er, at du har brug for behandling. Og det kan være en kombination af medicinsk og psykoterapeutisk behandling.

Ikke mange medicinske løsninger

Når det handler om den medicinske behandling, så har du faktisk ikke så mange valgmuligheder. Du må tage den medicin, som psykiateren har udskrevet til dig. (Det er kun psykiatere, der må give medicin til mennesker med psykiske lidelser.) Men når det handler om den psykoterapi, du skal have, så har du mange muligheder. De forskellige behandlingsformer har alle fordele og ulemper. Du må derfor vælge – og det er ikke utænkeligt, at du bliver nødt til at prøve dig frem, inden du finder den terapiform, som du synes fungerer bedst for dig:

  • Du kan gå til en coach og lade ham eller hende behandle dig med mindfulness, meditation og diverse andre mantra-relaterede behandlingsformer. Duftpinde inkluderet!
  • Du kan også gå til behandling hos en psykoterapeut, som vil tale med dig om dine udfordringer. Psykoterapeuten ser ikke problemer. Kun udfordringer.
  • Du kan også vælge at gå til en psykolog, hvor I taler om din barndom, dine drømme og overbevisninger. I kommer måske ikke nogen vegne.

Brug metakognitiv terapi

Så, jeg vil anbefale, at du gør noget helt andet: Du finder en psykolog, der har speciale i metakognitiv terapi, fordi denne terapiform er meget effektiv. Den går – meget kort fortalt – ud på, at terapeuten lærer dig at kontrollere de tankemønstre, som gør dig bange eller som bevirker, at du simpelthen udelukker dele af dit liv (Glemmer!)

Terapien går ud på, at din terapeut vurderer hvilke øvelser til metakognitiv terapi – se her, du er parat til at modtage og arbejde selvstændigt med. Det kan være en lidt kludret proces. Men I udfører arbejdet sammen og du får resultatet: Du bliver bedre til at kontrollere de tanker, der gør dig bange. Du får dermed mere kontrol over dig selv. Din hjerne begynder derfor at turde stole på dig og du oplever ikke længere de voldsomme angstanfald, som fik dig i terapi. Det er et fremskridt.

Hverdagen bedres

Samtidigt, så vil du kunne mærke, at din hverdag bliver bedre og bedre: Dit fokus drejer sig væk fra det farlige og over imod det væsentlige: At være et effektivt og glad menneske. Det er det, som metakognitiv terapi kan. Den kan lære dig at kontrollere dig selv, så du kan fungere uden at skulle være bange for noget som helst. Du lærer – og den lærdom glemmer du aldrig. Du har nemlig fået en kasse fyldt med små øvelser, du kan lave, når du mærker, at tankerne får overhånd og du mister kontrollen. Jo, jeg kender en god terapeut, der arbejder med metakognitiv terapi i København. Skal jeg sende dig hans telefonnummer?

Scroll to Top