Stress af angst

woman in white long sleeve shirt covering her face with her hair

Nogle dage er gode. Andre er helt forfærdelige. De forfærdelige er karakteriseret ved, at du bliver stresset. Du kan mærke det – fysisk: Dit hjerte slår hårdere. Du sveder. Nogle gange er det så slemt, at du ligefrem får flimmer for øjnene. Når det sker, så tager du en pause, så du lige kan få åndedrættet tilbage.

Et farligt liv

Når du så har fået åndedrættet ned i et roligere gear og den der flimren er forsvundet, så fortsætter du arbejdet – i samme høje tempo. Undskylder fraværet overfor dine kollegaer. I lader som om, alt er godt og funktionelt. Det er det ikke – og du er det svage led. Du lever et farligt liv. Du bør gøre noget ved det, hurtigst muligt. Stress er ofte årsagen til alvorlige fysiske sygdomme, fx hjerteproblemer, diabetes mv. Men stress er også årsag til psykiske lidelser – fx angst. Og sådan som du beskriver dine stresssymptomer, så lyder det faktisk som om det i virkeligheden er angstsymptomer!

Angst skal behandles og ikke bekæmpes

Det kan være ret svært at bekæmpe angst. I nogle tilfælde vil angst behandling bestå af både medicinsk og psykologisk terapi. Den medicinske behandling er til at forstå. Det har noget med hormoner og hormonbalancen i din krop at gøre. Men psykoterapien? Ja, det kan være meget svært at forstå, hvorfor du blev stresset og derefter udviklede angstlidelsen. Du er måske ikke overbevist om, at du i virkeligheden også lider af angst, fordi du føler ikke, at du er bange for noget. Det er fint.

Tag en test for angst

Men bare for at være på den sikre side, så kunne du måske bruge ganske få minutter på at tage en angst test her? Det kan du gøre online – helt anonymt. Det vil da være meget rart at få bekræftelse på, at du ikke lider af angst, men ’blot’ har stress. Angst testen består af en række spørgsmål, som du bare skal besvare ved at klikke på det svar, der ligger tættest på din virkelighed. Naturligvis spørger testen ind til de angst symptomer, som du lider af. Og du vil faktisk blive overrasket over, hvor mange symptomer der findes. Det er ikke kun svedeture, hjertebanken eller uforståelige vredesudbrud. Nej blandt symptomerne på angst tilhører også problemer med maven.

Stress og glemsomhed

Søvnproblemer er også et angstsymptom. Ligesom glemsomhed og stress kan være det. Måske vil testens resultat skræmme dig, måske vil du bare grine ad den. Uanset hvilken reaktion du har, så bør du altså besøge en psykoterapeut, som kan hjælpe dig, så du kommer ud af din farlige livsstil.

Om det ’kun’ er stress, du skal behandles for, eller om det også er en form for angst, vil din terapeut kunne definere. Det er hendes / hans arbejde at gøre det. Og terapeuten skal gøre det på en måde, så du forstår, hvad behandlingen af din lidelse kommer til at indebære: Samtale terapi? Gruppe terapi? On line eller én-til-én? Mulighederne og formerne er mange. Du vil sikkert skulle ind i forskellige former i løbet af din angst behandling. Det vil terapeuten selvfølgelig tale med dig om undervejs. Men først skal I have styr på stressen. Lige nu er det den, der truer dit liv.

Scroll to Top