Fra konkurs til rekonstruktion

man wearing watch with black suit

Det er en meget trist tirsdag. I har måttet erkende, at en konkurserklæring er den bedste vej fremad. Den vil nemlig give jer mulighed for at få afdækket, om en rekonstruktion af firmaet kan redde arbejdspladser og firmaet – på lidt længere sigt.
Dette er dog noget, som I ikke skal holde skjult for virksomhedens medarbejdere. Derfor skal der indkaldes til et ekstraordinært møde, hvor I fortæller og forklarer, hvorfor I er nået hertil. Jeres medarbejdere skal advares, i tide, så de har mulighed for at søge andre steder hen, inden I skal dreje nøglen om.

Hvordan tager medarbejderne det

Der vil være tårer og gråd. Der vil være dystre miner. Der vil komme vrede spørgsmål. Der vil være forundring og krav om flere forklaringer. Det bliver et svært møde.

Hvordan fortæller I medarbejdere, der har været loyale og som har knoklet i mange år, fordi de troede på jeres budskaber og tanker bag ved virksomheden, at de er i fare for at miste deres job? Hvordan fortæller I dem, at den konkurs advokat, som I allerede har haft adskillige møder med, har rådet jer til at indgive konkurserklæringen, så han kan komme i gang med en undersøgelse om rekonstruktion? Kan I overhovedet love nogle af medarbejderne, at de ikke vil miste deres job? Har I mod til at tilbyde medarbejderne aktier og dermed krav til jer, hvis de investerer mere end deres arbejde i jer? Dette var jo en af løsningerne, som revisoren foreslog – velvidende, at det ikke er en ret overbevisende løsning. Ville det ikke bare være en måde at udskyde problemerne?

Det handler om at bevare roen

Du forsøger at slå koldt vand i blodet. Tager jakkesættet på. Slipset bliver strammet lidt ekstra hårdt. Du har allerede røde kinder – af skræk, ærgrelse og frygt for dagen, der venter dig.

Det er meget forståeligt. Men du bliver nødt til at se dagen og det svære møde i øjnene. Der er ikke nogen vej udenom. Du og din ledelse vil stå samlet. I vil forklare medarbejderne, hvad rekonstruktion betyder – måske vil der være en medarbejder, der har forslag. Måske har I en medarbejder, der i virkeligheden hellere vil have sit eget – og som måske har kapital til at købe sig ind i firmaet. I kan ikke vide det. I kan måske få det at vide i dag, hvor I skal være totalt åbne for idéer og forslag. Så er det ikke der, mødet skal begynde? Altså med en forklaring og en bøn om forståelse og forslag til, at I sammen kan løse problemerne?

Med advokatens hjælp

Jeres konkurs advokat vil være til stede til mødet efter kl. 11. Han har tilbudt at svare på alle spørgsmålene, der vil komme vedrørende ansættelseskontrakter og kompensationer, processen for rekonstruktion og selve behandlingen af konkursboet, hvis det kommer så langt.

Det bliver en svær dag at komme igennem. Men nu, hvor I er parate til at tale med medarbejderne, så kan det jo godt være, at der kommer et forslag, som I slet ikke havde tænkt på. Denne tanke giver dig håb. Den giver dig mod. Du løsner lidt for slipset.

Scroll to Top