Valg af plejeseng

Plejeseng

Hvis du eller en af dine nærmeste har brug for en plejeseng i hverdagen, er der heldigvis mange modeller at vælge mellem. En plejeseng – se her – kan gøre en stor forskel ved at lette dagligdagen for sengeliggende ældre eller svækkede. Men med så mange funktioner og muligheder kan det være svært at finde ud af, præcis hvilken type plejeseng der passer bedst til jeres behov.

Den rette størrelse

Plejesenge leveres i mange forskellige størrelser. Derfor er det vigtigt først at måle sengen derhjemme og finde den nøjagtige størrelse, I har brug for. Størrelserne angives som bredde x længde i centimeter. En almindelig standardstørrelse er 90 x 200 cm. Men har I brug for noget større eller mindre, er det muligt at finde plejesenge helt ned til 80 x 200 cm eller op til 120 x 220 cm. Generelt bør bredden være minimum 90 cm for at give plads til at vende sig.

Madrassen har meget stor betydning for den samlede liggekomfort, da man jo tilbringer det meste af døgnet i sengen. Vælg derfor en kvalitetsmadras specielt beregnet til plejebrug i en tykkelse på 10-15 cm eller mere. Jo tykkere madras, desto bedre komfort. Madrasser til plejesenge er konstrueret, så de effektivt forebygger tryksår.

Højdejustering

Det er helt centralt, at plejesengens højde kan justeres elektronisk indenfor et stort interval på typisk 40-80 cm over gulvet. I den laveste position arbejder plejepersonalet bekvemt uden belastning af ryggen. Og i den højeste position ligger den sengeliggende også optimalt. Det er en klar fordel, hvis højden kan justeres trinløst og ikke kun i få forudbestemte trin.

Plejesengens liggeflade skal kunne indstilles elektronisk både i ryglæn og benende. På den måde kan man variere stillingen fra helt fladt til næsten siddende. Det giver mulighed for at afhjælpe forskellige gener ved at justere lejringen. Indstillingerne styres praktisk via en fjernbetjening.

For at lette forflytninger og pleje bør begge sider af plejesengen kunne åbnes helt op. Men for at skabe mere privatliv, kan det være rart med lukkede sider, som så kan foldes ned, når der er brug for fri adgang fra begge sider af sengen.

Stabilitet

Stabilitet og styrke i plejesengens konstruktion er meget vigtigt af hensyn til sikkerheden. Sengen må ikke føles vaklevorn eller ustabil. Brede hjul og solide ben er med til at skabe den nødvendige stabilitet. Husk også at tjekke, at hjulene kan blokeres, så sengen står helt fast, når den er korrekt placeret.

Praktiske ekstra funktioner som f.eks. spisebord, der kan svinges ind over sengen, eller udstyr til at holde dynen på plads, gør plejesengen endnu mere anvendelig i dagligdagen. Sådanne funktioner tilvælges efter jeres specifikke behov, og det samme gælder for det rigtige sengebord.

Det kan være en rigtig god idé at prøveligge i forskellige plejesenge, inden du beslutter dig endeligt. Få evt. kyndig vejledning af en ekspert, som kan hjælpe med at finde den helt optimale plejeseng til lige netop jeres behov.

Når først den rigtige plejeseng er fundet og taget i brug, vil I opleve, at selv smådaglige ting bliver meget lettere. Med den korrekte plejeseng forbedres livskvaliteten markant for både den sengeliggende og de pårørende. Hverdagen vil glide betydeligt nemmere, når plejesengen fungerer optimalt i forhold til jeres behov.

Et godt råd: Tag kontakt til en professionel leverandør som Gloria Mundi Care for at få gode råd og adgang til de bedste produkter.

Scroll to Top