Fysioterapi i kalenderen

black and white massage bed

Sædvanligvis så lader vi os ikke sådan lige slå ud, hvis vi får en lille skade: Vi skærer os måske i fingeren. Eller vi vrikker om på foden, så den bliver let forstuvet. Vi overlever: Sætter plaster på fingeren, vikler en bandage om anklen og tager måske også et støttebind på. Men der er nogle skader, som kan være ret smertefulde. Fx en hælspore eller en tennisalbue. Dette er skader, som mange mennesker døjer med – og deres hverdagsliv bliver i den grad forringet på grund af smerterne.

Tennisalbue

En tennisalbue er en tilstand, hvor smerter opstår på ydersiden af albuen, men kan sprede sig ud til underarmen, så musklerne, der sørger for, at vi kan bevæge hånden, nærmest lammes. Det er en inflammation, som er ret alvorlig. Tennisalbuen opstår, fordi armen er blevet udsat for gentagne og belastende bevægelser. Fx slag med en tennis-ketcher eller havearbejde med et skuffejern. En tennisalbue er faktisk en musearm. Men behandlingen af den kan være lidt mere kompliceret, end den, som en musearm kræver.

Hælspore

En hælspore opstår også på grund af overbelastning af det fine væv, der sidder under din hæl. (Ikke bag på din hæl.) Lige under hælen sidder der et kompliceret system af muskler og sener, som, hvis det overbelastes, vil forsvare sig med at danne en inflammation, der kan udvikle sig til at blive en lille kalkdannelse på hæl-knoglen. Det kan føles, som om du har en lille sten i din sko. Grunden til at hælsporer opstår er oftest overbelastning via intenst løb, overvægt eller brug af dårligt passende sko.

Både tennisalbuer og hælsporer kan behandles. Der findes mange myter om især hælsporer, der går på, at de ikke kan helbredes. Det er ikke sandt. Men det kan tage ret lang tid.

Behandlingen

Behandlingen af disse to smertefulde lidelser starter oftest med, at armen – eller foden – skal have hvile. Dernæst skal de komplicerede systemer af muskler og sener genoptrænes, og det skal ske med hjælp fra en fysioterapeut. Du kan finde mange fysioterapeuter, der kan hjælpe dig. Men jeg vil anbefale, at du bruger en fysioterapeut i København, der har specialiseret sig i behandling af tennisalbuer og hælsporer. Der vil være tale om, at musklerne skal styrkes, så du enten kan bruge dem igen – eller så de kan støtte dig og kompensere for svagere muskler i systemet, som har været ramt af inflammation.

Er dit tilfælde dog meget alvorligt, så kan godt være, at der skal opereres. I nogle tilfælde med hælsporer kan det også tænkes, at du skal gå med særlige indlæg i skoene. Hvis der er tale om en operation, så skal der også genoptræning til, når såret er helet og musklerne er klar til at modtage let belastning igen. Det er her, du virkeligt skal følge fysioterapeutens instrukser.

Naturligvis kan det også komme på tale, at du skal have smertestillende medicin, hvis du har fået en tennisalbue eller en hælspore. Men efterhånden som behandlingen skrider frem, så vil behovet for medicin falde. Og det vil du naturligvis være glad for. Medicin er ikke løsningen. Medicin er midlet til at holde smerterne i skak, så længe du har brug for det.

Selvforkælelse og fysioterapi

Flere og flere mennesker bliver opmærksomme på, at selvforkælelse er en kilde til en god livskvalitet. De tager derfor på spaophold, hvor de især opsøger muligheden for at få massage. Men nu er det jo en udgift at tage på spaophold, som de færreste har råd til. Et spaophold medfører jo ikke kun udgifter til opholdet. Ofte vil der også være ekstra omkostninger til rejse og forplejning. Et spaophold kan derfor kun komme på tale en eller to gange om året. Hvad med alle de andre dage, uger og måneder? Og hvad gør du, hvis du nu bor i Valby og gerne vil forkæle dig selv? Ja, svaret er soleklart:

Valby er jo en del af København, men har helt sin egen charmerende identitet. Her er byliv og her er skoler, sundhedsinstitutioner og massevis af klinikker, som tilbyder både fysioterapi og massage. Så søg på nettet efter ”massage i Valby” og få en aftale med massøren om, at du kommer måske en gang om ugen – eller hver anden uge.

Valby Fysio og Massage

Du vil helt sikkert kunne finde en massør, der kan sit arbejde, og som kan få dig til at slappe af og nyde, at du gør noget godt for sig selv. Men: Du skal være opmærksom på, at massage ikke kun bruges til velvære. Massage bliver også anvendt i behandling af fx sportsskader, der har medført smerter, fordi et sæt muskler har spændt sig totalt op. I sådanne tilfælde, er selvforkælelsen ikke i fokus. Her handler det om smertelindring, som massøren bidrager til. Ofte sker det i samarbejde med en dygtig fysioterapeut. Er det sådan en situation, du er havnet i, hvor smertelindring er det vigtigste, så skulle du måske søge efter ”fysioterapi i Valby”, og derefter kontakte en af de fysioterapeuter der, som også tilbyder massage som behandling.

Det kan nemlig godt være, at du i virkeligheden har brug for både massage og fysioterapi, så du kan blive smertefri og bevæge dig normalt igen. Både massage og fysioterapi er nemlig ved at vinde frem som anerkendte behandlingsformer. Og mange almindelige læger vælger faktisk at henvise patienter med smerter til fysioterapeuter eller massører. Du kan faktisk få samme gode fysioterapeut på Frederiksberg, hvis det passer bedre.

Både wellness og genoptræning

Grunden til at mange fysioterapeuter introducerer massage i fx et genoptræningsforløb, er, at massagen kan bidrage til at styrke musklerne. Det er ikke altid, at særlige øvelser i genoptræningen er tilstrækkelige. Omvendt, så kan fysioterapeuten lære dig at bruge musklerne rigtigt, så de ikke spænder op og giver dig smerter. I sådan et tilfælde skal massagen virke afslappende, så musklerne sættes i stand til at modtage de ’nye instrukser’, der fører til, at du bruger din krop rigtigt.

Om det handler om smertelindring eller velvære er derfor ikke helt ligegyldigt, når du skal finde en massør. Tal eventuelt med både en massør og en fysioterapeut om det, du mener, at du har behov for. Uanset om det er den ene eller den anden situation – eller måske en kombination, så vil du helt sikkert hurtigt mærke, at du gør noget godt for din krop – og for dit sind. Og det har du råd til. Suppler eventuelt med et eller to skønne spaophold. Det er 100% wellness!

Scroll to Top