Håndværkerfradraget og isolering

Isoleringsmåtter

Der er snart gået 13 år siden håndværkerfradraget blev indført – og jo, det blev taget fra os for to år siden. Men i de 10 år, hvor det eksisterede, hvad blev fradraget så brugt til – altså ud over at give folk en skattelettelse? Hvad var det for nogle arbejder og indkøb, som mange mennesker fik udført og gjorde, for at kunne bruge fradraget? Se, det er der faktisk ikke rigtigt nogen, der ved. Helt sikkert. Vi ved dog, at håndværkerfradraget blev indført for at sikre miljøet.

Ned med energiforbruget

Der var meget tale – ligesom i dag – om, at energiforbruget skulle formindskes. Dengang – i 2011 – var der ikke så meget tale om CO2 udslip og opdæmning. Men energiforbruget var i fokus. Så håndværkerfradraget kunne bl.a. bruges til udskiftning af vinduer, opsætning af varmepumper og hulmursisolering. Loftsisolering så vi også enkelte eksempler på.

Dengang var der meget tale om grøn omstilling. Det taler vi jo slet ikke om som en mulighed længere. Vi er nødt til at omstille alt til grønt: Produktion af fødevarer og energi. Genbrug og beskedenhed er blevet to begreber, som alle tænker over i dag. Det gjorde vi altså ikke for 13 år siden. Vi tænkte heller ikke så meget over, at vi skulle betale for at få lavet den isolering af loftet, som vi fik besked på, ville være fornuftig, inden vi satte huset til salg. Og isolering af hulmuren? Ja, det blev jo bare taget for givet, at det gjorde vi. Sådan er det slet ikke i dag. Vi har ikke længere et håndværkerfradrag.

Nu er det et servicefradrag

Vi har et servicefradrag; Vi kan købe ydelser som fx børnepasning eller gartneri i haven og trække nogle af udgifterne fra i skat. I gamle dage, da håndværkerfradraget eksisterede, kunne vi få lavet en hulmursisolering og med det samme beregne, hvor stort et fradrag vi kunne få. Det var der fordele ved. Så derfor er det underligt at tænke på, at mange mennesker – boligejere – slet ikke benyttede sig af håndværkerfradraget. Du har sikkert også hørt mange ærgre sig over, at de ikke gjorde det, da de kunne.

Mange har stadig brug for bedre isolering

Sandheden er, at der stadig er mange enfamiliehuse, der har brug for ny isolering på loftet. Eller ny isolering af hulmure. Boligejerne har ikke længere mulighed for at bruge håndværkerfradraget. Men de har brug for – mere end nogen sinde – god isolering af loft og hulmur. Vi har jo set energipriserne stige gevaldigt. Vi har også mærket, at pengepungen er blevet noget mere slunken – inflation har hærget. Opsparinger er blevet brugt. Så jo, der er god grund til at mange husejere ærgrer sig over, at de ikke benyttede muligheden. Men det er for sent nu.

Derfor er det særligt opmuntrende at se, at mange husejere vælger at prioritere god isolering af hulmur fremfor den ekstra ferie i påsken. De ved nemlig, at om fire eller fem år, så har de sparet pengene, som de så kan rejse til syden for. Og det vil de gøre fremover, for utilstrækkelig isolering koster hvert eneste minut. Og jo, i syden har de måske ikke lige så god hulmursisolering som her, men de har meget at lære os om, hvordan de holder boliger kølige under ekstrem hede.

Scroll to Top